داشتن پوست و موی سالم برای کودکان نه تنها به زیبایی کودکان کمک میکند بلکه برای سلامتی آنها نیز ضروری است. پوست و موی سالم به عنوان سدی مستحکم در برابر عفونت ها و عوامل آسیب رسان خارجی محافظت میکند و از ایجاد حساسیت ها و بیماری های فرزندان عزیز میکاهد. در ادامه با محصولات بهداشتی کودکان و روتین های مهم پوست و مو با توجه به سن کودک آشنا خواهیم شد.
آشنایی با روتین موی کودک
موهای کودکان میتواند صاف، موجدار و فر باشد. موها مثل هر سلول دیگری میتوانند بافتها و رنگهای مختلفی داشته باشند. برای مراقبت بهتر و صحیحتر از موهای فرزندتان بهتر است برخی از نکات را به یاد داشته باشید.
ماساژ موی سر و استفاده از روغن مو
روغن زدن یکی از اولین و سادهترین روتینهای مراقبت از موی کودکان است. در واقع، ماساژ سر با روغن به تسکین پوست منجر میشود و در نتیجه به سلامت موها کمک میکند. البته توجه داشته باشید که اکثر بچهها زیاد تمایلی به روغن زدن و ماساژ سرشان به خصوص در تابستان ندارند. اما به هر حال تعرق باعث چسبندگی موها میشوند و اتفاقا به همین دلیل به رسیدگی بیشتری نیاز ندارند. برای ماساژ حتما از روغن مو سبک و خوش رایحه استفاده کنید.
تاثیر استفاده از شامپو سر در مراقبت از موی کودکان
مو و پوست سر کودکان بسیار حساس و ظریف است. به همین خاطر لازم است از شامپو تخصصی کودک و نوزاد برای شست و شوی موهای آنها استفاده کنید. باید دقت کرد که برای شست و شوی موهای کودکان نباید از شوینده های مخصوص بزرگسالان استفاده کنید.
شامپویی که برای شستشوی موی کودک استفاده می کنید باید حاوی ترکیبات رطوبت رسان باشد و بتواند رطوبت مورد نیاز پوست و موی سر کودک را تامین کند. همچنین نرم کننده و لطافت بخش موها بوده و از خشکی، زبری و شکنندگی موهای کودکان جلوگیری می کند.
در فرمولاسیون شامپوها کودکان بهتر است که از ترکیبات ضد التهابی چون آلانتوئین، عصاره گل همیشه بهار، بابونه و … استفاده شود.
در ترکیبات شامپو کودکان نباید موادی چون فتالات یا فرمالدئید وجود داشته باشد. علاوه بر این شامپو کودک نباید معطر باشد زیرا به سیستم تنفسی کودکان آسیب می رساند.
استفاده از رنگ های مصنوعی در ترکیبات شامپوی کودکان باعث بروز حساسیت های پوستی می شود. همچنین وجود سولفات ها می تواند به چشم و پوست کودکان آسیب برساند شامپوی انتخاب شده باید بدون سوزش چشم بوده و PH آن حدود 5.5 باشد یعنی نه اسیدی و نه قلیایی باشد.
حتما در تهیه و استفاده از شامپو بچه خارجی به نکات بالا و ترکیبات محصول و تاریخ انقضای آن توجه نمایید
روتین اصولی خشک کردن موی کودک بعد از حمام
بعد از استحمام اگر فرزند شما موهایی بلند دارد، برای مراقبت و خشک کردن آن ها باید از حوله های نخی و پنبه ای استفاده کنید. به آرامی موها را در حوله بپیچید و اجازه دهید کامل خشک گردد.
قبل از استفاده از سشوار لازم است از اسپری و سرم های دو فاز مراقبت از مو استفاده کنید. سرم مو کودک به حفظ رطوبت موها کمک می کنند و اثرات مخرب وسایل حرارتی مو را نیز به حداقل می رسانند.
موی کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است به موخوره دچار شود. به همین خاطر لازم است قبل از استفاده از سشوار از روغن آرگان استفاده نمایید تا از ابتلا به موخوره جلوگیری شود.
انتخاب برس و شانه مناسب برای مراقبت از موی کودکان
شانه زدن موی سر یک امر بسیار لازم، چه در زیبایی مو و چه در سلامت موی سر میباشد. شانه کردن، باعث افزایش گردش خون در پوست سر و تقویت ریشه مو میگردد. البته باید این نکته را در نظر بگیرید که شانه کردن اضافی موی سر، موجب شوره زدن، از بین رفتن کوتیکول مو، و چرب شدن پوست سر میشود. همچنین باید موی کودک خود را در حالت خشک شانه بزنید، موی خیس و مرطوب نسبت به موی خشک آسیبپذیرتر است و شانه کردن موی خیس به مرور باعث ریزش موی سر میگردد.
موی کودکان بسیار نازک و ظریف است و به همین خاطر گره خوردگی موها به خصوص در کودکانی که موهایی بلند دارند امری رایج می باشد. برای جلوگیری از گره خوردگی و یا باز کردن راحت تر گره ها توصیه می شود از اسپری های گره باز کن استفاده نمایید.
استفاده از اسپری گره باز کن در روتین موی کودک
اسپری گره باز کن مو نقش موثری در بهبود شانه پذیری موها دارد. در فرمولاسیون این محصولات از ترکیبات مضر و حساسیت زا مانند پارابن استفاده نشده و باعث آسیب به پوست و مو کودک نمی شود.
اسپری گره باز کن کودک از گره خوردگی تارهای مو جلوگیری می کند. این محصولات حاوی ترکیبات رطوبت رسان بوده که موها را آبرسانی کرده و از خشکی و دهیدراته شدن موها جلوگیری می کند.
اسپری مو روی موهای خشک و مرطوب قابل استفاده بوده و نیازی به آبکشی نیز ندارد. همچنین به واسطه دارا بودن ترکیبات تغذیه کننده، استحکام بخش تارهای مو نیز می باشد.
استفاده از کرم موی بعد از حمام ویژه کودکان
نرم کننده موی کودک از ترکیبات مصر استفاده نشده است و باعث بروز التهابات پوستی از جمله قرمزی و خارش پوست کف سر نمی گردد.
نرم کننده موی سر رطوبت مورد نیاز تارهای مو را تامین کرده و از خشکی و شکنندگی موها جلوگیری می کند، که حاوی عصاره بیوتین می باشد و تغذیه کننده بسیار خوبی برای تارهای مو می باشد. همچنین درخشان کننده و براق کننده موها نیز می باشد.
توجه به شپش موی سر کودکان
شپش سر بین بچهها به خصوص در سن مدرسه مشکلی رایجی است. شپش به راحتی از طریق تماس پخش میشود. شپش باعث خارش پوست سر و به سرعت تکثیر میشوند. به منظور مراقبت از موی کودکان بررسی هفتگی پوست سر زیر نور کافی، سادهترین راه برای تشخیص شپش در سر است. اگر کودک شما شپش دارد، از روغن و شامپوی ضد شپش دارویی برای از بین بردن آنها استفاده کنید.
پیشگیری از شوره سر در موی کودکان
شوره سر باعث ناراحتی شدید در کودکان میشود. وقتیکه پوست سر بیش از حد سبوم تولید میکند، شوره ظاهر میشود. بلوغ، تغییرات هورمونی، پوست سر چرب و هوای خشک باعث تشدید شوره سر میشود. استفاده از شامپو بچه مناسب و روغن میتواند این مشکل را تا حد زیادی کنترل کند.
توجه به کم پشت بودن موی کودکان
بهتر است بعد از حمام، موهای کودک خود را با حوله نرم کمی خشک کنید و اجازه دهید آن موهای ظریف در هوا خشک شوند زیرا سشوارها پوست حساس کودک را میسوزاند. حولههای کلاهدار مناسبترین گزینه برای خشک کردن موهای کودک هستند. اگر حس میکنید که برای خشک کردن موهای کودک خود نیاز به سشوار دارید، از کمترین درجه حرارت استفاده کنید و سشوار را دورتر از پوست سر کودک بگیرید.
توجه پوسته پوسته شدن کف سر کودک و نوزاد
پوسته ریزی سر نوزاد که به آن Cradle cap میگویند، یکی از مشکلاتی است که در روزهای آغازین پس از تولد و بین ۲ تا ۱۲ ماهگی رخ میدهد و بعضا بسیاری از والدین را نگران میکند. این وضعیت معمولا جای نگرانی ندارد و با انجام چند کار میتوانید علائم را کاهش دهید، مانند ماساژ پوست سر با مقدار کمی روغن بچه و قبل از حمام کردن. به آرامی پوست را با روغن ماساژ دهید تا پوست خشک شده از روی سر جدا شود، سپس طبق معمول با یک شامپوی ملایم موهای نوزاد را بشویید.
تاثیر رژیم غذایی مناسب در روتین موی کودکان
رژیم غذایی مغذی آخرین و مهمترین بخش روتین مراقبت از موی کودکان است. غذا غنی از آنتیاکسیدانها و ویتامین C برای تقویت رشد مو و بهبود کیفیت کلی مفید هستند. برخی از مواد غذایی که میتوانید به راحتی در رژیم غذایی روزانه کودک بگنجانید عبارتند از: گردو، سبزیجات تازه، موز، هندوانه، پرتقال، انگور، گوشت ماه، شیر، لبنیات و ماست. با توجه به بررسی ترکیبات برخی از محصولات غذایی آماده کودک بهترین خوراکی برای کودکان را تهیه و استفاده نمایید
با در نظر گرفتن آنچه در بالا ذکر شد، میتوانید یک روتین مراقبت از موی خوب برای فرزندان خود داشته باشید.
2 تکنیک ساده برای روتین موی سر کودکان
بعد از اینکه با نکات مهم برای روتین موی کودکان آشنا شدید، این دو تکنیک ساده را برای دست یابی به نتایج عالی رعایت نمایید.
شستشوی به موقع موی کودک
بهترین روش مراقبت از موی کودک، شستن به موقع و درست آن است. در دو هفته ابتدایی تولد نوزاد، توصیه میشود که موی نوزاد شسته نشود، بلکه هر 3 روز یکبار، یک ابر یا اسفنج نرم را مرطوب نموده و سر نوزاد خود را با این روش شستشو نمایید. زمانی که بند ناف نوزاد بیفتد، میتوانید سر نوزاد را با شامپوهای مخصوص شستشو دهید. شامپوهای مخصوص کودکان چشم را نمیسوزانند و PH آنها باید پایینتر از 5.5 الی 6 باشد. PH بالا به دلیل آسیب به کوتیکول، باعت شکنندگی موی کودک خواهد شد.
هنگامی که کودک به سن رشد رسید و اصطلاحا نوپا شد، معمولا بهتر است هفتهای سه مرتبه موی کودکتان شسته شود. البته دفعات شستشوی موی کودک، به جنس موی او نیز بستگی دارد. موهای صاف، خشک، چرب و مجعد شستشوی مخصوص به خود را دارند.
میزان شستشوی موی کودک با توجه به نوع مو
برای موهای صاف و معمولی یا اصطلاحا موی لخت، شستشوی یک یا دو بار در هفته کفایت میکند. موهای صاف و چرب را هر روز و یا یک روز درمیان باید شستشو داد. همچنین موهای خشک و مجعد، باید هفتهای یکبار و یا هر 10 روز یکبار شستشو شوند. یادآوری این نکته مهم است که شستشوی کم و یا بیش از اندازه موهای کودک، میتواند در دراز مدت آسیبهای جدی به مو و همچنین پوست سر کودک وارد کند.
آشنایی با روتین پوست کودک و نوزاد
پوست کودکان دارای ویژگیهای خاصی است که آنها را از بزرگترها متمایز میکند. بهطور کلی پوست کودکان نسبت به بزرگسالان به عوامل محیطی مانند نور خورشید، دما، مواد شیمیایی و محصولات آرایشی حساستر است؛ بنابراین، مراقبتهای خاصی نیاز دارد.
پوست کودکان نرم و لطیف و از توده چربی کمتری برخوردار است. از طرف دیگر غلظت ترشح چربی در پوست کودکان نسبتا بالا است و همین موضوع موجب میشود که توانایی ترمیم و بازسازی پوست در سنین پایین، بیشتر باشد. اگرچه پوست کودکان دارای مکانیسمهای دفاعی طبیعی دربرای عفونت و آلودگیها است، اما به این معنی نیست که کودکان به روتین پوستی نیاز ندارند، بلکه نوع مراقبت پوستی و محصولاتی که باید برای آنها در نظر گرفت.
همچنین نباید فراموش کرد که پوست کودکان در طول رشد و تکامل دائما در حال تغییرات است، این تغییرات شامل تغییر در رنگ و ساختار پوست میشود. به همین دلیل روشهای مراقبت از پوست نوزاد در مقایسه مراقبت از پوست کودکان ۲ تا ۱۰ سال تفاوت دارد.
روتین مراقبتی قسمتهای مختلف بدن کودک
بعد مراقبت از پوست کودکان در قسمتهای مختلف بدن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در اینجا چند نکته برای مراقبت از پوست کودکان در قسمتهای مختلف بدن آورده شده است:
روتین پوست صورت کودکان
پوست صورت کودکان بسیار نازک و حساس است و به راحتی تحریک میشود. بنابراین، باید از محصولات مراقبت از پوست ملایم و بدون عطر برای تمیز کردن و مرطوب کردن پوست صورت کودکان استفاده کنید. همچنین، باید از قرار گرفتن پوست صورت کودکان در معرض نور خورشید به مدت طولانی خودداری کرد.
روتین پوست کف سر کودک
پوست سر کودکان نیز بسیار حساس است و ممکن است دچار خشکی، شوره و عفونتهای قارچی شود. برای مراقبت از پوست سر کودکان، باید از شامپوهای ملایم و بدون عطر استفاده کنید. همچنین، شانه کردن موهای کودکان باید به آرامی و با برس نرم انجام شود.
روتین پوست دست و پا کودک
پوست دست و پا کودکان بیشتر در معرض آسیبهای فیزیکی مانند خراش و بریدگی قرار دارد. همچنین، پوست دست و پا کودکان ممکن است دچار خشکی و ترک نیز شود. برای مراقبت از پوست دست و پا کودکان، باید از کرمهای مرطوبکننده ملایم استفاده کنید. همچنین، باید از قرار گرفتن پوست دست و پا کودکان در معرض سرما و گرمای شدید خودداری شود.
توجه به پوست ناحیه تناسلی کودک
پوست ناحیه تناسلی کودکان بسیار حساس است و ممکن است دچار عفونتهای باکتریایی یا قارچی شود. برای مراقبت از پوست ناحیه تناسلی کودکان، باید از صابونهای ملایم و بدون عطر استفاده کنید. همچنین، باید از شستشوی بیشازحد ناحیه تناسلی کودکان خودداری شود.
نکات مهم برای مراقبت از پوست کودک
محصولات مراقبت از پوست کودکان باید ملایم، بدون عطر و مخصوص پوست حساس آنها باشد. عطرها و مواد شیمیایی موجود در بسیاری از محصولات ممکن است موجب تحریک و ایجاد حساسیت پوستی در کودکان شود. بنابراین، به دنبال محصولات بدون عطر و بدون مواد شیمیایی باشید.
در ادامه محصولاتی که در روتین پوست کودکان باید از آنها استفاده کنید ذکر شده است:
- شستشو با شامپو مخصوص کودکان: شستشو روزانه قدمی بزرگ در مراقبت از پوست کودکان است. کودکان در سنین رشد به دلیل قرار گرفتن در محیطهای آلوده و بودن در معرض نور خورشید بیشتر مستعد عوارض پوستی هستند. انتخاب شامپو و شستشوی ملایم و بدون ایجاد تحریک اهمیت بالایی دارد. باید از محصولاتی استفاده کنید که مناسب پوست کودکان بوده و موجب ایجاد حساسیت نشود.
- لوسیونها و کرمهای مرطوبکننده: مراقبت از پوست کودک در قسمتهای مختلف بدن اهمیت بالایی دارد. برای حفظ رطوبت پوست کودکان و جلوگیری از خشکی پوست، میتوانید از کرمها و لوسیونهای مرطوبکننده مخصوص کودکان استفاده کنید.
- کرم ضد آفتاب: پوست کودکان نازکتر از پوست افراد بزرگسال است، به همین دلیل قبل از خروج از منزل و در فواصل زمانی مناسب از یک کرم ضدآفتاب مناسب برای کودکان خود استفاده کنید. برای خرید یک ضدآفتاب با درصد SPF مناسب حتما با یک پزشک اطفال متخصص مشورت کنید.همچنین بهتر است برای برای محافظت از پوست کودکان بهخصوص در فصلهای گرم از پوششهای آفتابی مناسب برای جلوگیری از آسیب اشعههای خورشید استفاده کنید.
- پوشاک مناسب: مراقبت از پوست کودکان تنها محدود به استفاده از مرطوبکننده، لوسیون یا ضدآفتاب نیست، بلکه جنس پوشاک کودکان نیز اهمیت دارد. جنس لباس کودکان باید نرم و تنفسی باشد. بهتر است در زمان خرید پوشاک دقت کنید تا لباس از مواد طبیعی مثل پنبه تهیه شده باشد. الیاف مصنوعی موجود در لباسها ممکن است موجب ایجاد حساسیت پوستی در کودکان شود.
- استفاده از پودر بچه: پودر بچه برای جذب رطوبت و جلوگیری از اصطکاک پوست کودکان توصیه میشود. اگر نوزاد یا کودک پوشکی دارید، حتما از پودر بچه برای کاهش تحریکهای پوستی استفاده کنید. در مواردی که پوست نوزاد دچار عرقسوختگی شده باشد، استفاده از پمادهای سوختگی مخصوص کودکان (با تجویز پزشک) موثر است.
آیا استفاده از روشن کننده پوست برای کودکان مجاز می باشد؟
استفاده از محصولات روشنکننده پوست برای کودکان ممکن است خطرناک باشد و توصیه نمیشود. پوست کودکان بسیار حساس و آسیبپذیر است و استفاده از محصولات شیمیایی یا روشنکننده میتواند به پوست آنها آسیب برساند. از اینرو، بهترین روش برای حفظ سلامت پوست کودکان اجتناب از استفاده از هرگونه محصول روشنکننده و حتی محصولات آرایشی برای کودکان است.
روغنهای روشنکننده حاوی ترکیباتی هستند که میتواند رنگدانههای پوست را از بین ببرد. برخی از این ترکیبات عبارتند از:
- هیدروکینون: هیدروکینون یکی از موثرترین ترکیبات روشن کننده پوست است، اما میتواند باعث تحریک پوست، خشکی پوست و حساسیت پوست شود.
- گلیکولیک اسید: گلیکولیک اسید یک اسید لایهبردار است که میتواند باعث تحریک و قرمزی پوست شود.
دقت داشته باشید که استفاده از روغن روشنکننده در کودکان میتواند باعث عوارض جانبی زیر شود:
- تحریک پوست
- خشکی پوست
- حساسیت پوست
- آلرژی پوستی
- تغییر رنگ پوست و ...
اگر کودک شما دچار لک یا تیرگی پوست شده، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک میتواند با تجویز داروهای مناسب، به درمان لک و تیرگی پوست کودک شما کمک کند. در اینجا چند نکته برای جلوگیری از ایجاد لک و تیرگی پوست و کمک به روشن شدن پوست کودک ارائه شده است:
- از قرار گرفتن کودک در معرض نور خورشید به مدت طولانی خودداری کنید.
- از کرم ضدآفتاب مخصوص پوست کودکان استفاده کنید.
- کودک خود را از استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی غیرضروری منع کنید.
- به کودک خود غذاهای سالم و مغذی بدهید.
با رعایت این نکات، می توانید از پوست کودک خود در برابر آسیبهای مختلف محافظت و به سلامت و زیبایی آن کمک کنید.
بایدها و نباید های روتین پوستی در کودکان
در روتین پوست کودکان با توجه به سن و نوع پوست کودک و حساسیت های بهداشتی نباید از برخی روتین ها استفاده کرد و در عوض باید برخی روتین ها را حتما باید رعایت کرد. در ادامه با برخی از این بایدها و نبایدها آشنا خواهیم شد:
نبایدها در روتین پوستی کودکان
- از محصولات آرایشی و بهداشتی غیرضروری استفاده نکنید. پوست کودکان به مواد شیمیایی موجود در محصولات آرایشی و بهداشتی حساس است. بنابراین، بهتر است از این محصولات غیرضروری اجتناب کنید.
- از صابونهای قوی و تحریککننده استفاده نکنید. صابونهای قوی میتوانند به پوست کودکان آسیب برساند.
- از لیفهای زبر استفاده نکنید. استفاده از لیفهای زبر میتواند موجب تحریک پوست کودکان و ایجاد حساسیت شود.
- از خاراندن پوست کودکان خودداری کنید. خاراندن پوست کودکان میتواند باعث تحریک و عفونت پوست شود.
- با رعایت نکات ذکر شده، می توانید از پوست کودکان خود در برابر آسیب های مختلف محافظت کنید و به سلامت و زیبایی آن کمک کنید.
بایدهای روتین پوستی کودک
- از محصولات مراقبت از پوست مخصوص پوست کودکان استفاده کنید. پوست کودکان با پوست بزرگسالان متفاوت است و محصولات مخصوص پوست کودکان باید فاقد مواد شیمیایی مضر باشد.
- قبل از استفاده از هر محصول جدید، آن را روی پوست خود آزمایش کنید. این کار به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که کودک شما به آن محصول حساسیت ندارد.
- حمام روزانه با شوینده ملایم را فراموش نکنید. حمام روزانه برای از بین بردن آلودگی و چربیهای اضافی پوست ضروری است. اما استفاده از شویندههای قوی و تحریککننده میتواند به پوست کودکان آسیب برساند.
- از پوست کودکان در برابر نور خورشید محافظت کنید. نور خورشید حاوی اشعههای مضر UVA و UVB است که میتوانند باعث آفتاب سوختگی، چین و چروک و سرطان پوست شود. بنابراین، ضروری است که از پوست کودکان در برابر نور خورشید محافظت کنید.
- تغذیه مناسب برای پوست کودکان بسیار مهم است. به کودک خود بیاموزید که میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کند. در رژیم غذایی کودکان از مواد غذایی پرچرب و غذاهای پرپروتئین به میزان مناسبی استفاده کنند.
در صورت عدم رعایت روتین پوستی چه بیماری ها و مشکلاتی فرزند شما را تهدید میکند
پوست کودکان بسیار حساس و آسیبپذیر است و میتواند تحت تأثیر بسیاری از بیماریها قرار بگیرد. درصورتی که هیچ روتین و برنامه مشخصی برای مراقبت از پوست کودک خود نداشته باشید، ریسک این بیماریها بالاتر میرود. بنابراین لازم است که بدانید چه آسیبهایی پوست کودک را تهدید میکند؟ در زیر، برخی از بیماریها و مشکلات پوستی که پوست کودکان را تهدید میکنند، ذکر شده است:
- اگزما (Dermatitis): اگزما کودکان یک مشکل پوستی شایع در این سن است و باعث خشکی، خارش، قرمزی و التهاب پوست میشود.
- آفتابسوزی (Sunburn): در صورت قرارگیری بیشازحد زیر نور خورشید و عدم استفاده از ضدآفتاب، ممکن است آفتابسوختگی شدید رخ دهد.
- عفونتهای پوستی: عفونتهای باکتریایی یا ویروسی میتوانند پوست کودک را تحت تأثیر قرار دهند.
- پسوریازیس (Psoriasis): پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است که با قرمزی، ترشح و خشکی پوست همراه است.
- آکنه نوزادان (Baby Acne): بسیاری از نوزادان دچار آکنه نوزادان میشوند که با جوشهای کوچک و قرمزی در صورت و دیگر قسمتهای بدن همراه است. این وضعیت معمولاً تا چند هفته پس از تولد ادامه دارد.
روتین مناسب پوست کودکان در بازه های سنی مختلف
روتین مراقبت از پوست کودک در بازههای سنی مختلف میتواند متغیر باشد و به تغییرات پوستی کودک در طول رشد و تکامل آنها بستگی دارد. در زیر، روتین مراقبت از پوست کودک در بازههای سنی مختلف توضیح داده شده است:
بازه سنی کودک |
حمام |
تعویض پوشک |
مرطوبکننده |
شامپو |
کرم ضد آفتاب |
مراقبت دندانی |
---|---|---|---|---|---|---|
نوزادی (۰-۶ ماه) |
۲-۳ بار در هفته |
هر بار تعویض شود |
مرطوبکننده مخصوص کودکان |
شامپو خاص نوزادان |
– |
– |
کودکی (۶ ماه تا ۲ سال) |
۲-۳ بار در هفته |
هر بار تعویض شود |
مرطوبکننده مخصوص کودکان |
شامپو خاص کودکان |
در فصلهای گرم |
آموزش مسواک زدن |
کودکان پیشاز دبستان (۲ تا ۵ سال) |
حداقل ۲ بار در هفته |
در صورت لزوم |
مرطوبکننده مخصوص کودکان |
شامپو خاص کودکان |
در فصلهای گرم |
شستشو و مسواک مرتبط دندانها |
لطفاً توجه داشته باشید که این جدول تقریبی است و ممکن است نیازها بر اساس نوع پوست کودک و شرایط محیطی متغیر باشد. آنچه که اهمیت دارد این است که باید مواظب باشید که از محصولات ملایم و مخصوص کودکان استفاده کنید و در صورت وجود مشکلات پوستی یا سوالات خاص، با پزشک متخصص پوست کودکان مشورت کنید.
روتین پوستی کودک در بازه های سنی مختلف چگونه است؟
پوست کودکان از بدو تولد تا 19 سالگی، تحت تاثیر تغییرات بسیاری قرار میگیرد. قدرت سیستم ایمنی و میزان مقاومت پوست با افزایش سن، بیشتر میشود و در مقابل، حساسیت و ظرافت پوست کاهش مییابد. به همین خاطر است که روتین تخصصی کودکان در بازههای سنی مختلف، تا حدودی متفاوت است.
روتین پوستی برای بچهها به 4 دوره تقسیم میشود و عبارتند از:
نکات مهم برای روتین پوستی نوزاد تا 3 سالگی
پوست بچهها در این بازه سنی، ظرافت و حساسیت بسیار زیادی دارد و به تبع، نیازمند مراقبت بیشتری است. در این بازه، پوست بچهها حدود 10 برابر نازکتر از پوست بزرگسالان است و پوشش اسیدی و محافظ آن، هنوز تکمیل نشده است. این لایه اسیدی، مسئول محافظت از پوست در برابر رشد باکتریها و حفظ رطوبت آن است و تا 3 ماهگی، عملکرد ناقصی دارد.
برای اولین قدم، به فرمولاسیون محصولهای شوینده و مرطوب کنندهای که برای نوزادتان استفاده میکنید، دقت نمایید. پوست نوزاد شکنندهتر بوده و مستعد خشکی است. به همین دلیل، محصولاتی را انتخاب کنید که فرمولاسیون ملایمی دارند و مخصوص پوست نوزادان فرموله شدهاند.
حمام کردن کودک زیر 3 سال را جدی بگیرید
بسیاری از کودکان در این سن، از حمام کردن استقبال نمیکنند. این در حالی است که رعایت بهداشت و مراقبت پوستی، از همین نقطه آغاز میشود.
حتما از مرطوب کننده مناسب استفاده نمایید
مرطوب کنندهها، رکن اصلی روتین مراقبتی بچههای زیر 3 سال به حساب میآیند. پوست نوزادان به سرعت رطوبت خود را از دست میدهد و به همین خاطر، مرطوب نگه داشتن آن بسیار مهم است. بهترین زمان برای استفاده از مرطوب کنندهها، 3 تا 10 دقیقه بعد از حمام است. در این بازه، میتوانید با استفاده از لوسیون مناسب، پوست کودکتان را هیدراته کنید و از آن محافظت نمایید. اگر کودک شما پوست خشکی دارد، بهتر است هر چند ساعت یکبار، مرطوب کننده را تمدید کنید. این کار سد محافظتی پوست را تقویت میکند و احتمال انواع آسیب های محیطی پوستی را به حداقل میرساند.
مضرات آفتاب برای کودکان زیر 3 سال
پوست کودکان در این سن، بسیار حساس است و میتواند کوچکترین آلودگیها را به خود جذب کند. به همین دلیل است که کارشناسان و متخصصان پوست، استفاده از کرم ضد آفتاب را برای کودکان زیر 6 ماه توصیه نمیکنند. در این بازه برای محافظت از پوست ظریف و حساس کودک در برابر آسیب نور آفتاب، میتوانید این کارها را انجام دهید:
- به دنبال سایه باشید و از قرار دادن کودکتان در معرض نور آفتاب، جدا خودداری کنید.
- از کلاههای نقابدار مخصوص کودکان استفاده نمایید.
- پوست بدن را با لباسهای لطیف و مناسب بپوشانید.
- بعد از 6 ماهگی، موادی مانند اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم دیگر باعث تحریک پوست کودک نمیشوند و میتوانید از ضد آفتابها برای محافظت از پوست استفاده نمایید.
نکات مهم برای روتین پوستی کودکان 3 تا 6 ساله
در این سن، شما باید اصول اولیه بهداشت را به فرزندانتان آموزش دهید و زمینه استقلال بهداشتی آنها را فراهم کنید.
استفاده از مرطوب کننده
درست است که سدهای محافظتی پوست کودک در این سن کامل شده است. اما نباید حساسیت و نیازهای مراقبتی پوست ظریف آنها را نادیده بگیرید. برای جلوگیری از خارش و خشکی پوست، مرطوب کننده مناسبی تهیه کنید و روش استفاده صحیح از آن را به کودکتان بیاموزید.
استفاده از ضدآفتاب مخصوص کودکان
کودکان در این سن جنب و جوش بیشتری دارند و مدت زمان زیادی در معرض آفتاب قرار میگیرند. به همین خاطر، باید روتین منظم و جدی برای استفاده از ضد آفتاب داشته باشند. بهترین محصولات ممکن در این بازه، ضد آفتابهایی با طیف محافظت بالا و فاکتور SPF 30 هستند.
اگر استفاده از لوسیون و کرم ضد آفتاب برای کودکانتان دشوار است، میتوانید ضد آفتابهای رولی و اسپری را امتحان کنید.
روتین پوستی کودکان 6 تا 12 ساله
کودکان در این سن مستقلتر هستند و به زمان شروع مدرسه نزدیک میشوند. عادتهای شخصی و بهداشتی که در این سالها شکل میگیرند، به جزئی از شخصیت آنها در سنین بزرگسالی تبدیل میشوند. پس ایجاد روتین مراقبت پوستی ساده در این بازه، میتواند پایه و اساس خوبی برای سلامت پوست آنها به وجود بیاورد.
برخی از بچهها از 10-12 سالگی علائم اولیه بلوغ را تجربه میکنند و ممکن است با مشکلاتی مانند آکنه و جوش در قستهای مختلف پوستشان مواجه شوند. چنانچه کودک شما هم با چنین علائمی مواجه شده، بهتر است از همین حالا روتین ضد جوش مناسبی را برای او در نظر بگیرید.
استفاده از شوینده های دست و صورت مناسب
پاک کنندههای ملایم و ضد جوش، بهترین انتخاب برای این بازه سنی هستند. بهتر است از پاک کنندههای کرمی، ژلی یا روغنی برای کودکان استفاده نمایید. به علاوه، از انتخاب پاک کنندههای صابونی خودداری کنید؛ چرا که این دست شویندهها، باعث تحریک خشکی و حساسیت پوستی میشوند.
استفاده از کرم های مرطوب کننده مناسب پوست
بعد از شستشوی پوست صورت با پاک کنندهها، استفاده از مرطوب کننده را جدی بگیرید. مرطوب کنندهها مواد مغذی را در پوست نگه میدارند و مانع از تبخیر رطوبت از منافذ پوستی میشوند.
استفاده از ضدآفتاب مناسب جهت محافظت بیشتر
در این سن، ضد آفتابها اهمیت زیادی دارند و توصیه میشود استفاده و تمدید آن را به فرزندانتان آموزش دهید. همچنین در نظر داشته باشید که پوست پشت گوش و گردن را فراموش نکنید.
عدم استفاده از محصولات پوستی حساسیت زا
بسیاری از محصولات آرایشی بهداشتی که برای کودکان در بازار عرضه میشوند، مملو از مواد رنگی، براق کنندهها و رایحههای مصنوعی هستند. متاسفانه این مواد، میتوانند پوست حساس کودکان را در این بازه تحریک نمایند.
روتین پوستی نوجوانان 13 تا 19 سال
بعد مراقبت از پوست در سالهای نوجوانی، اهمیت بیشتری پیدا میکند. نوجوانان معمولا تحت تاثیر تغییرات هورمونی قرار میگیرند. غدد چربی دچار بیش فعالی میشوند و جوشهای کوچک و بزرگ در قسمتهای مختلف پوست آنها خودنمایی میکنند. نوجوانان از نظر جسمی و روحی، تغییرات زیادی را تجربه میکنند و باور داشته باشید که پوست سالم و بینقص، تاثیر شگرفی بر اعتماد به نفس آنها دارد.
توجه بیشتر به پاکسازی پوست صورت
پوست کودکان شما در این سن، آماده پذیرش مواد شوینده تخصصی و پاک کنندههای قدرتمند است. پس میتوانند از شویندههای کفدار مانند فومها استفاده نمایند. این محصولات قدرت چربیزدایی و پاک کنندگی بیشتری دارند و میتوانند تا حدودی آکنههای دوران نوجوانی را تعدیل کنند.
استفاده از تونر برای پوست نوجوانان
تونر را وارد روتین پوستی فرزندانتان کنید. این محصول شگفت انگیز، PH پوست را تعدیل میکند و در تنظیم فعالیت غدد چربی نقش دارد. برای بهره بردن از مزایای تونر در دوران نوجوانی، توصیه میشود تا حد امکان از پدهای بهداشتی یا تونرهای اسپری استفاده کنید. با رعایت این نکته، میزان حساسیت پوستی تا حد زیادی کاهش مییابد.
استفاده از سرم های ضد جوش و آبرسان
از قدرت محصولات پوستی ضد آکنه و ضد جوش، آبرسانی و ضد لک سرمها، برای درمان و رفع مشکلات پوستی در دوران نوجوانی بهره بگیرید. سرمهای ویتامینه نیز، میتوانند در تامین مواد مغذی پوست موثر باشند.
استفاده از مرطوب کننده ها با ساختار وگان
اگر پوست فرزندتان در نوجوانی دچار خشکی و التهاب شدیدی شده است، توصیه میشود استفاده از مرطوب کنندهها بخصوص محصولات پوستی وگان را جدی بگیرید.
اهمیت بیشتر استفاده از ضد آفتاب برای نوجوانان
در دوران نوجوانی، پوست حساسیت بیشتری دارد و معمولا با مشکلاتی مانند التهاب، حساسیت و قرمزی مواجه میشود. به همین خاطر است که استفاده صحیح و اصولی از ضد آفتابها، بیش از همیشه اهمیت دارد.
نکات مهم قبل از استفاده از محصولات مراقبتی پوست کودکان و نوجوانان
پوست کودکان از همان دوران نوزادی تا نوجوانی، حساسیت بالایی دارند. به همین خاطر است که انتخاب محصولات ، کمی سخت و تخصصی است. حتی توصیه میشود برای انتخاب محصول مناسب، به متخصص پوست مراجعه نمایید. اما به طور کلی، بهتر است نکات زیر را هنگام خرید لوازم بهداشتی و مراقبتی کودکان در نظر داشته باشید:
توجه به ترکیبات محصولات مراقبت از پوست
هنگام خرید محصولات پوستی برای کودکان، حتما لیست مواد تشکیل دهنده را با دقت بخوانید و از عدم وجود مواد شیمیایی و مضر مانند: الکل، پارابن، رنگ، عطر و اسانسهای مصنوعی اطمینان حاصل نمایید.
انجام تست پوستی یا تست پچ قبل از استفاده از محصولات پوستی
انجام تست پچ در روتینهای پوستی کودکان، امری بسیار مهم و ضروری است. به یاد داشته باشید، همیشه قبل از استفاده از هر محصول جدید برای کودکانتان، تست پچ انجام دهید. برای انجام تست پچ، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- با استفاده از خودکار، محدوده کوچکی از پوست پشت گوش یا قسمت داخلی آرنج کودکتان را مشخص کنید.
- دستتان را بشویید و مقدار کمی از محصول را روی نوک انگشت خود قرار دهید.
- محصول را روی پوست کودک بمالید و 24 ساعت صبر کنید.
- اگر نشانهای از التهاب، قرمزی، خارش و سوزش پوست مشاهده کردید، سریعا پوست کودک را با آب و شوینده ملایم بشویید. اما در صورت عدم مشاهده این عوارض بعد از گذشت 24 ساعت، میتوانید با خیال راحت از محصولات مورد نظرتان برای مراقبت پوستی او استفاده نمایید.
خرید اینترنتی محصولات مراقبتی پوست و موی کودکان
بعد از اینکه با نکات مهم برای سلامتی و روتین پوست و موی کودکان آشنا شدید، نیاز است که به یک فروشگاه اینترنتی معتبر مثل ارس یاب بروید و انواع مختلف محصولات بهداشتی و غذایی تخصصی کودکان را بررسی کنید و طبق شرایط فرزند خود محصولات متناسب را انتخاب کنید.
محصولات بهداشتی و غذایی که در این فروشگاه به فروش میرسند، با ضمانت اصالت کالا و تاریخ انقضای معتبر هستند و از نظر کیفیت سطح بسیار بالایی دارند. تنوع قیمت محصولات پوستی و مو هم در ارس یاب بسیار بالاست و میتواند هر سلیقهای را با هر میزان بودجهای پوشش دهد. کافیست همین حالا به سایت ارس یاب بروید با بهترین قیمت اجناس در منطقه آزاد ارس آشنا شوید و محصولات مدنظر خود و فرزندانتان را سفارش دهید تا در هرجای ایران که هستید، برای شما ارسال شود.
0 دیدگاه