محرم | عزاداری محرم | اول محرم ۱۴۰۱ | مراسمات محرم | اعمال محرم | اعمال شب های محرم

اعمال شب پنجم ماه محرم | فضیلت انجام اعمال شب پنجم ماه محرم

اعمال شب پنجم ماه محرم | فضیلت انجام اعمال شب پنجم ماه محرم
کدخبر : 562476

در این مطلب اعمال مخصوص شب پنجم ماه محرم را برای شما قرار داده ایم.

محرم 1401 فرا رسید. محرم 1401 نیز با عزاداری ها و مرثیه گویی های خودش دوباره آمد. ایام سوگواری سید و سالار شهیدان در ماه محرم اتفاق افتاده است. در ایام ماه محرم اعمالی توصیه شده است که انجامش ثواب دارد. اعمال شب پنجم  محرم را در این مطلب بخوانید.

شب پنجم محرم، مانند شبهای دیگر محرم پر از مصائب غیرقابل تحمل می باشد. روزه داری در ماه محرم به جز عاشورا اجر دنیوی و اخروی دارد همچنین مداومت برخواندن زیارت عاشورا که از جایگاه خاص در بین اعمال محرم برخوردار است مورد تاکید بوده است.

ماه محرم

وقایع شب و روز پنجم دهه محرم

این شب مانند شب چهارم میان چند شهید کربلا مشترک است. شب پنجم به حبیب بن مظاهر و حضرت عبدالله بن حسن کودک هشت سالة امام مجتبی(ع) نیز منسوب است. عبدالله(ع) در شمار آخرین شهیدانی بود که پیش از شهادت امام حسین(ع) در ظهر عاشورا به شهادت رسید.

زهیر، الگوی عاشقی کربلاست. او تا چند روز پیش، از دیدار حسین(ع) هراس داشت، اما پس از آن که به خیمه امام گام نهاد، هراسش به عشقی جاودانه بدل شد. بارقه نگاه حسین(ع) چنان در جانش اثر کرده بود که از همه هستی خود گذشت و از دنیا و خانمان گسست. او در این راه چنان پیش رفت که به یکی از فرماندهان سپاه آن حضرت تبدیل شد.

اعمال  شب و روز پنجم محرم

شیخ طوسى فرموده اند که: “مستحب است روزه دهه اول محرم و لکن روز عاشورا امساک نماید از طعام تا بعد از عصر آن وقت به قدر کمى تربت تناول نماید.”

شبث بن ربعی کوفی، یکى از دعوت شندگان از طرف امام حسینعلیه‌السلام بود که ابن زیاد به نزد خود خواست. در ابتدا او خودش را به بیماری زد ولى شب نزد وی رفت و جایزه گرفت و با چهار هزار نفر به کربلا رهسپار شد و روز پنجم محرم سال ۶۱ هجری قمری به کربلا رسیدند.

ماه محرم

شبث بن ربعی کوفی مردی منافق و خبیث بود زیرا اول از اصحاب حضرت علىعلیه‌السلام بود بعد از خوارج شد سپس توبه کرد بعد براى کشتن امام حسین به کربلا آمد و بعد از وقعه کربلا با جناب مختار به طلب خون امام حسین قیام نمود سپس در قتل مختار حضور پیدا کرد و در حدود سال ۸۰ در کوفه درگذشت.

در خبث این مرد بى دین کافیست که صاحب یکى از مساجدى است که در کوفه بعد از قتل امام حسینعلیه‌السلام جهت سرور و خوشحالى از کشته شدن امام آنها را تجدید بنا نمودند آن مساجد عبارتند از مسجد اشعث بن قیس – مسجد جریر بن عبدالله بَجَلى – مسجد سماک بن مخرمه – مسجد شبث بن ربعى (تاریخ کوفه ص ۴۶).

این مرد ناموفق همان بود که امام روز عاشورا به او خطاب فرمود:اى شبث بن ربعى و اى حجّاربن اَبْجر و اى قیس بن اشعث و اى زید بن حارث مگر شما نبودید که براى من نامه نوشتید که میوه هاى اشجار ما رسیده و بوستانهاى ما سبز گشته از براى یارى کردنت لشکرها آراسته ایم.

این وقت قیس بن اشعث گفت ما نمى دانیم چه مى گوئى لکن حکم یزید و ابن زیاد را بپذیر، حضرت فرمود لا واللّه هرگز دست ذلت به دست شما ندهم و از شما هم نگریزم.

ماه محرم

تعطیلات تاسوعا و عاشورا در محرم امسال ۱۴۰۱ چه روزی است؟

در بیانیه دفتر آیت الله سیستانی آمده است: رویت هلال ماه محرم جمعه شب در منطقه ما علی رغم بررسی های فراوان با چشم غیرمسلح ثابت نشد بنابراین امروز (یکشنبه) اول ماه محرم الحرام سال ۱۴۴۴ هجری قمری است.

بر اساس تقویم رسمی، شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱ اول ماه محرم امسال اعلام شده بود و مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورا در تاریخ ۱۶ و ۱۷ مردادماه (یکشنبه و دوشنبه) برگزار می شد.

اگر مبنا، تاریخ جدید باشد، تاسوعا و عاشورا در محرم سال ۱۴۰۱ دوشنبه و سه شنبه هفدهم و هجدهم مردادماه خواهد بود.

شیعیان هرساله با شروع ماه محرم شروع به عزاداری برای امام مظلوم خود می‌کنند. در همه نقاط ایران اسلامی مراسم‌های عزاداری در این ماه آغاز می‌شود که اوج این عزاداری‌ها را در روز عاشورا می‌توان مشاهده کرد. این روز در تقویم رسمی کشورهای ایران، عراق، هند، ترکیه، پاکستان، لبنان، بحرین، افغانستان، بنگلادش و الجزایر تعطیل رسمی است.

محرم

تاریخ روز عاشورا در سال ۱۴۰۱

تاریخ روز عاشورا در تقویم شمسی: ۱۷ مرداد ماه ۱۴۰۱

تاریخ روز عاشورا در تقویم قمری: ۱۰ محرم ۱۴۴۳

تاریخ روز عاشورا در تقویم میلادی: ۸ آگوست ۲۰۲۲

روز عاشورا چه روزی است؟

دهمین روز از ماه محرم سال ۶۱ هجری قمری امام حسین (ع) به همراه یاران خود به جنگ با سپاه عمر بن سعد رفتند و در نهایت در سرزمین کربلا به شهادت رسیدند تا دین اسلام را زنده نگه دارند.

ریشه کلمه عاشورا

ریشه کلمه عاشورا در زبان‌های سامی به معنی دهم است. این روز در واقع دهمین روز از ماه است.

عاشورا یعنی چه

در عربی به عدد ۱۰، عشر می‌گویند اما طبق روایاتی که بیان شده است، عشر از زمانی عاشورا نامیده شد که امام حسین (ع) در کربلا به شهادت رسیدند.)

محرم

واقعه عاشورا

امام حسین (ع) در روز عاشورا، پس از خواندن نماز صبح، برای تمام کردن حجت خود با لشکر دشمن، سوار بر اسب شدند و به سمت آنها رفتند. یکی از رویدادهای مهمی که در صبح عاشورا اتفاق افتاد این است که حر بن یزید ریاحی از لشکر دشمن جدا شد و به لشکر امام حسین (ع) پیوست. در آغاز جنگ، حملات گروهی شکل گرفت. سپس جنگ به صورت فردی ادامه پیدا کرد. پس از به شهادت رسیدن اصحاب غیر هاشمی امام، نوبت به یاران بنی هاشمی ایشان رسید. ابتدا حضرت علی اکبر (ع)، فرزند امام حسین (ع) و پس از ایشان، دیگر خاندان امام (ع) به میدان آمدند و یکی پس از دیگری به شهادت رسیدند. پس از شهادت حضرت عباس (ع)، امام حسین (ع) وارد میدان شدند.

ماجرای شهادت امام حسین (ع) در روز عاشورا

لشکر دشمن از مقابله با امام حسین (ع) می‌ترسیدند. شمر بن ذی‌الجوشن به تیراندازان سپاه خود دستور تیرباران کردن امام را داد. پس از جراحت‌های فراوانی که به امام وارد شد، سنان بن انس تیری به گلوی ایشان زدند. سنان بن انس سر امام حسین (ع) را جدا کرد و به دست خولی بن یزید اصبحی داد. پس از شهادت نوه پیامبر (ص) به دستور عمر بن سعد، تعدادی از سپاهیان دشمن با اسب بر روی پیکر شهدا تاختند. مختار ثقفی با قیامی که برای خونخواهی شهدای کربلا انجام داد، دستور داد تا با میخ‌های آهنین، دست و پای این افراد را بر زمین بکوبند و بر بدنشان اسب دوانیدند به طوری که تمام اجزای بدنشان از هم جدا شد. همچنین دشمنان خیمه‌ها را آتش زدند و زنان و کودکان را به اسارت بردند.

محرم

پیش زمینه تاریخی عاشورا

در ۱۰ محرم ۶۱ هجری قمری نبردی میان سپاه امام حسین (ع) و سپاه اعزامی از طرف یزید بن معاویه در محلی به نام کربلا اتفاق افتاد. دلیل یزید برای این جنگ، بیعت نکردن امام حسین (ع) عنوان شده است. از سوی دیگر امام حسین (ع) حکومت یزید را غیرقانونی و غیر شرعی دانستند.

تطبیق تاریخی عاشورا

عاشورای سال ۶۱ هجری قمری طبق بعضی محاسبات نجومی با توجه به تقویم هجری قمری هلالی با سه شنبه، ۲۰ مهر سال ۵۹ هجری خورشیدی (۹ اکتبر ۶۸۰ میلادی) برابر است. اما بر اساس محاسبات جدولی تقویم هجری قمری قراردادی این روز با چهارشنبه، ۲۱ مهرماه خورشیدی (۱۰ اکتبر میلادی) همان سال تطبیق داده می‌شود.

فضیلت روز عاشورا

در روز عاشورا دسته‌های عزاداری سینه زنی و زنجیر زنی در مکان‌های مختلف به ویژه مساجد و هیئت‌ها برگزار می‌شوند و با عزاداری کردن برای امام حسین (ع) نام و یاد ایشان را زنده نگه می‌دارند. در این روز همچنین خواندن زیارت عاشورا بسیار توصیه شده است. مردم در روز عاشورا نذری‌های خود را انجام می‌دهند. امام صادق (ع) فرمودند: عاشورا روزی است که حسین (ع) میان یارانش کشته بر زمین افتاد، یاران او نیز پیرامون او به خاک افتاده بودند.

ماه محرم

منبع: اقتصاد آنلاین

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان

خبر داغ روز

ارسال نظر: