به گزارش شماواقتصاد: محمد مهدی سالاری در چهارمین همایش بینالمللی اقتصاد دریامحور ایران افزود: در نظام برنامه ریزی کشور هنوز سرفصل های حوزه دریایی احصاء نشده اند و ما آمار مشخصی از فعالیت های دریایی خود نداریم تا بدانیم سهم هر حوزه چقدر است.
وی ادامه داد: نظام مفهومی و چارچوب نظری این اقدام در مرحله نهایی است و از سال 1403 دفاتری برای ثبت حساب های اقماری دریایی راه اندازی می شود.
مشاور وزیر صمت عنوان کرد: در اردیبهشت ماه امسال برای اولین بار، جلسه شورای عالی صنایع دریایی با حضور رئیس جمهور محترم برگزار شد، ما مکلف شده ایم حوزه های فعالیت های دریایی را در قالب زنجیره های ارزش تعریف کنیم و پروژه های پیشران ملی در هر زنجیره را مشخص کنیم. در حال حاضر کارگروه های تخصصی در شورای عالی صنایع دریایی شکل گرفته است تا این موضوع را اجرا کنیم.
رئیس دبیرخانه شورای عالی صنایع دریایی افزود: اگر ما بدنبال ایجاد کریدور شمال-جنوب و شرقی-غربی در کشور هستیم باید زنجیره های ارزش را متناسب با موضوعات اقتصاد دریا بازنگری کنیم، ببینیم در کشور کدام زنجیره های ارزش را توانستهایم تکمیل کنیم و در اقتصاد جهانی چه نقشی داریم و بازارهای هدف ما کدام کشورها هستند.
سالاری گفت: باید ایده جهانی شدن داشته باشیم و پیمان جدیدی در جهان با محوریت ایران طراحی کنیم، البته در صنایع مختلف ما با این مشکل مواجه هستیم بطور مثال حدود ۲۵ میلیون تن ظرفیت صنایع آرد و غلات داریم اما کمتر از نصف آن مورد استفاده قرار می گیرد. در حوزه فولاد، نفت و گاز یا متانول هم ظرفیت های زیادی داریم اما بلااستفاده مانده اند چون ایده و چشم انداز جهانی برای آنها طراحی نکرده ایم.
وی تاکید کرد: جای اتاق های فکر در حوزه صنایع دریایی خالی است، باید شرکت های قوی خصوصی داشته باشیم تا ماموریت های های حساس را بعهده بگیرند، نظیر شرکت مپنا که عملکرد موفقی در صادرات دارد.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم از شرکت های برتر فعال در حوزه اقتصاد دریا تقدیر و از جایزه بهره وری بایندر، مزین بنام شهید غلامعلی بایندر رونمایی شد.
روابط عمومی شورای عالی صنایع دریایی
0 دیدگاه