نبرد خاطره و فراموشی؛ “آنلاین یا مکتوب” ماندگاری کدام محتوا بیشتر است؟

رویکرد کیش: در شبکه های اجتماعی ساختار محتوایی به صورت عمودی و مبتنی بر سیلی از اطلاعات است. کاربران همیشه مورد بمباران داده های خبری قرار می‌گیرند و بخش قابل توجهی از محتواها تولیدی نیستند، بلکه بازنشر و کپی‌پست هستند و شاخصه‌های اصیل و ماندگار در آن‌ها کمتر دیده می‌شود. در این میان تولید محتواهای رسانه های مکتوب در ذهن مخاطب ماندگاری بیشتری دارد.
نبرد خاطره و فراموشی؛ “آنلاین یا مکتوب” ماندگاری کدام محتوا بیشتر است؟

به گزارش شماواقتصاد: در بستر شبکه های اجتماعی؛ به جای این که کاربر فعالانه و آگاهانه محتوای مورد علاقه خود را انتخاب کند توسط محتواهای تولید شده انتخاب می شود. این موضوع منجر به فقدان حافظه جمعی و ماندگاری ذهنی می‌شود؛ به‌طوری‌که خود کاربران به خاطر نمی‌آورند لحظاتی قبل چه محتواهایی را مطالعه کرده‌اند، مگر اینکه آن محتوا بسیار خاص و اثرگذار باشد.

حمزهء نویسنده این یادداشت تأکید دارد که بیشتر فعالان شبکه های اجتماعی و تولیدکنندگان محتوای فضای مجازی؛ فاقد دانش آکادمیک و رویکرد حرفه‌ای هستند و در نهایت با هدف تبلیغ یا کسب منافع وارد عرصه اطلاع‌رسانی می‌شوند. این رویکرد باعث تولید محتوای سطحی، تکراری و پر زرق و برق گرافیکی شده است که عمق تحلیلی و ارزش خبری ندارد.

دیگران چه می خوانند:

بنابراین امکان ارائه گزارشی مبتنی بر علم و آگاهی از میزان ضریب تاثیر گذاری محتوای انتشار یافته در مخاطبان شبکه های اجتماعی وجود ندارد و همین موضوع باعث شده یکی از شاخص های بسیار مهم در رسانه چاپی برجسته تر شود به طوری که کانال توزیع؛ مستقیم محتوا را به مخاطب جامعه هدف خود تحویل می‌دهد و به راحتی قابلیت راستی آزمایی از ضریب تاثیر گذاری محتواها وجود دارد.

به گزارش رویکرد کیش، رسانه‌های مکتوب با ارائه محتواهای افقی و تحلیلی، از تاثیرگذاری عمیق‌تری برخوردارند. در این رسانه‌ها، کاربر با آگاهی لازم، محتوای مورد مطالعه خود را انتخاب می‌کند و این فرایند انتخاب همراه با تمرکز و ماندگاری ذهنی بیشتری می‌باشد و از آن می توان به عنوان یکی از شاخص های بسیار مهم رسانه های چاپی یاد کرد.

علاوه بر این، رسانه‌های چاپی مرجعیت و اعتبار ویژه‌ای میان مخاطبان دارند. در این رسانه‌ها، کوچک‌ترین خطا یا سهل‌انگاری غیرقابل بازگشت است؛ بنابراین تولید محتوا در فضای چاپی نیازمند تخصص، مهارت و تجربه است.

از نگاه حبیب حمزهء، باید بر این مهم توجه کرد که با افزایش سیال بودن اطلاعات و سهولت دسترسی به داده‌ها در شبکه های اجتماعی، مخاطبان از رسانه‌های مکتوب و مزایای تحلیلی و ماندگاری آن‌ها غافل نشوند.

نقش اساسی رسانه‌های چاپی، تمرکز بیشتر بر تحلیل محتوایی و عمق نگری محتوایی استوار است؛ امری که در فضای آنلاین رو به افول است.

تفاوت بنیادین و مغفول‌ماندن رسانه‌های دیجیتال و مکتوب را در ساختار تولید، انتخاب و تاثیرگذاری محتوا نمایان می‌سازد.

شبکه های اجتماعی با محوریت بازنشر سریع و ارائه بدون گزینش، حافظه جمعی ضعیف‌تری ایجاد می‌کنند و خطر سطحی‌نگری، تکرار و فراموشی سریع را به همراه دارند. در حالی که رسانه‌های مکتوب با تمرکز بر اعتبار، انتخاب آگاهانه مخاطب، عمق و ماندگاری محتوا، مرجعیت و جایگاه ویژه‌ای نزد افکار عمومی دارند؛ جایگاهی که نباید در کشاکش سیلاب داده‌های دیجیتال مغفول بماند.






رویکرد کیش

نبرد خاطره و فراموشی؛ “آنلاین یا مکتوب” ماندگاری کدام محتوا بیشتر است؟

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟